Alegerea unei imprimante - cateva sfaturi de baza


Cum sa iti alegi imprimanta potrivita, sau mai exact ce imprimanta sa alegi ? Cel mai important este sa iti pui urmatoarele intrebari :
- Cate pagini vor fi printate in medie pe luna?
- Printez doar alb-negru sau si pagini color?
- Am nevoie si de scanner, fax sau altele functii suplumentare?
In functie de raspunsuri puteti alege o imprimanta potrivita. Ce trebuie sa stii?
In general se vand doua tipuri de imprimante din punct de vedere al tehnologiei: laser si inkjet.
Imprimanta inkjet functioneaza cu cartuse incarcate cu cerneala si pot printa un numar mai mic de pagini (cateva sute), in schimb imprimantele laser folosesc cartuse cu toner ce pot printa peste o mie de pagini la o singura incarcare. Ca si pret de obicei o imprimanta laser costa dublu fata de una inkjet cu aceleasi functii.
Datorita tonerului reincarcabil, imprimantele laser obtin un cost mai mic p-u o pagina tiparita fata de cele inkjet. Deci daca avem un birou, sau printam mai mult de 500 de pagini pe luna avem nevoie de o imprimanta laser in mod sigur. Pentru acasa (studii, poze, etc.) o alegere mult mai buna este imprimanta inkjet.
Dar daca la imprimanta inkjet vom instala un Sistem de Alimentare Continua cu Cerneala (SACC/CISS) prin modul ingenios de functionare vom avea ca rezultat o scadere a costurilor de imprimare cu pana la 90%, sau mai bine zis cheltuielile de printare se vor reduce la costul de achizitionare a cernelii.
Stabiliti un buget pentru acest produs tinand cont ca o imprimanta mai ieftina poate deveni mai costisitoare decat una mai scumpa in utilizare.
Sunt imprimante de 1000-1400 lei al caror cost pe pagina printata ajunge la 0,10-0,15 de bani ,in timp ce o imprimanta mai scumpa (1600-1900 lei ) poate reduce costul per pagina la 0,05 bani.
Deci platiti mai mult la inceput si o sa printati mai iefin, amortizand imediat investitia.
Trebuie mentionat faptul ca imprimantele laser cu un pret rezonabil printeaza in general alb-negru, daca avem nevoie sa printam des si pagini color atunci o imprimanta inkjet superioara ar fi de preferat, deoarece cele laser sunt foarte scumpe.
Dupa ce am hotarat tipul (laser sau inkjet) de imprimanta pe care il cumparam, urmeaza sa decidem ce optiuni vrem sa aiba (scanner, fax, tiparul fata-verso automat, conectiune la retea LAN sau WiFi, etc.).
Extrem de populare sunt pe piata, asa numitele multifunctionale (MFU) care ofera functii de printare, scanare sau trimitere fax in acelasi pachet. E de preferat o asemenea varianta, tinand cont ca o imprimanta + scaner + fax cumparate separat ar costa de 3 ori mai mult.
O alta functie utila este printarea fata-verso. Ganditi-va cat timp economisiti printand o coala de hartie pe ambele parti simultan. Desigur daca printam cateva pagini pe luna o astfel de optiune nu este chiar necesara.
Internetul si conexiunea cu dispozitivile mobile au fost introduse si la imprimante. Daca nu aveti loc suficient in birou, sau doriti sa printati de pe telefonul mobil sau tableta fara sa folositi fire, puteti achizitiona o imprimanta wireless.
Conectandu-se la un router ca si restul dispozitivelor o sa puteti printa de pe orice aparat din retea. Mai nou brand-uri ca HP sau Canon au introdus si functia de CloudLink sau ePrint. Practic imprimanta se conecteaza la un server pe internet, si puteti printa oriunde va-ti afla in lume direct la imprimanta de acasa.
Tot ce trebuie sa faceti e sa va conectati la Internet si sa trimiteti fisierul respectiv spre serverul respectiv. Pagina se va imprima acasa sau la birou chiar daca sunteti la sute de kilometri distanta. Este foarte utila pentru cei care calatoresc foarte mult.
Cam acestea ar fi lucrurile de baza ce trebuiesc retinute. La ora actuala majoritatea imprimantelor permit reincarcarea cartuselor pentru reducerea costurilor, si sunt compatibile cu mai toate sistemele de operare de la Linux, Mac OS pana la Windows 8.1.
La fel exista aplicatii dedicate pentru Android sau iOS ce permit printarea de pe smartphone-uri sau tablete.

Succes in alegerea unei imprimante potrivite.

 

  • 0
  • 0